Krkonoše, seznamte se

top bannerpřebal knihy

Recepty

Vítejte u Danky Šárkové v Krkonoších a samozřejmě u všech místních horalů, kteří narozdíl ode mne zde žijí léta. To já jsem „naplavenina“, kterou Krkonoše okouzlily už jako malou holku a přála jsem si zde žít. Přej si a vyplní se ti to!

Jak se říká tady v Krkonoších, když vás chce někdo pozvat na něco dobrého? Přiďte pobejt!

Krkonošské kyselo

Kvásek rozmícháme v 500 ml vody, nejlépe den předem. Do hrnce dáme vařit 1,5 l vody, důkladně rozmíchaný kvásek a houby. Přidáme kmín a sůl. Vaříme cca půl hodiny. Brambory oškrabeme, nakrájíme na malé kostky a přidáme do hrnce. Necháme vařit, dokud nebudou brambory hotové a kyselo nám začne houstnout díky kvásku. Mezitím si na sádle (nebo másle) osmahneme najemno nakrájenou cibulku, na kterou vyklepneme syrová vejce, která umícháme. Hotová vajíčka přidáme do kysela a zjemníme smetanou. Kyselo je lepší, když ho necháte do druhého dne odpočinout.

 


Krkonošské kuře

Kuře omyjeme, osolíme zevnitř i zvenku a položíme na prkénko. Zelí necháme okapat a pokrájíme ho na drobnější kousky. Uzené maso nakrájíme na drobnější kostičky a opečeme na pánvi s troškou másla. Přidáme zelí a společně smažíme asi pět minut. Odstavíme a necháme vychladnout. Směsí naplníme břišní dutinu kuřete a vmáčkneme ji také pod kůži. Kůže jde oddělit prsty. Dejte pozor, abyste ji nepotrhali.  Otvor sepneme kovovou jehlou nebo párátkem. Vložíme do pekáče, bohatě pokmínujeme a obložíme plátky másla. Podlijeme trochou vody a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 80–90 minut. Během pečení přeléváme vypečenou šťávou, v případě potřeby podlijeme vodou.

 


Žid

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na hrubším struhadle do mísy. Rukama hmotu lehce vymačkáme a tekutinu z brambor vylijeme. Přidáme horké mléko, mouku, sůl a vejce. Hmotu rozetřeme na vymaštěný pekáč. Poklademe nakrájenými hruškami a pečeme v troubě na 175 stupňů cca 30 minut. Vychladlé pocukrujeme moučkovým cukrem.

 


Hubovec

Uvaříme kaši, přidáme povařené houby i s vodou a veškeré nakrájené ovoce, dále ořechy, česnek a  vejce, loupák nakrájený na kousky. Směs dáme do pekáče vymazaného máslem a pečeme 30 minut na 180 stupňů.


  Hubník – slaný

Rohlíky nakrájíme na kostky a namočíme do mléka ve větší míse. Uzené maso nakrájíme na malé kostky a přidáme k rohlíkům. Houby namočíme do vody, necháme je cca 1 hodinu v klidu a pak uvaříme do měkka. Do mísy přidáme rozmačkaný česnek, vychladlé houby a vajíčka. Nakonec nasypeme krupici, hmotu důkladně prohněteme a dáme do máslem vymazaného pekáčku. Pečeme 30 min na 180 st.

 


 Škvarkové cukroví

V míse smícháme mouku, jemně namleté škvarky, cukr, mleté ořechy, sůl a skořici. Přidáme mléko a zaděláme středně tuhé těsto. Na vále ho rozválíme na plát vysoký 0,5 cm. Tvořítkem vykrajujeme cukroví. Na vymazaném plechu je upečeme do zlatova a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru. Kousky cukroví je dobré posypat cukrem z jedné strany, nechat vychladnout a poté z druhé strany, jelikož se nevychlazené často lámou.

 


 

Platby ON-LINE

Platba online VISA

sponzor Královehradecký krajsponzor Liberecký kraj
© 2016 - 2022 WEBMADE webhosting ToJeOno.cz

Potřebujete poradit? Napište nám.

My Vás následně kontaktujeme a domluvíme vše potřebné.

* tyto údaje jsou povinné